Sosyal Medya

Güncel

S-400’leri almak için dengeler uygun mu?

Moskova ve Pekin’in birbirlerine yönelik endişeleri çok. Ama ABD her iki süper gücün üzerine abandığından-aslında kendisinin de en son istediği-Rusya-Çin yakınlaşmasına mümbit zemin sunuyor. Yoksa, Rusya-Çin ilişkileri üzerine giydirildiği kadar yekpare kumaştan değil.



Nedret Ersanel - Yeni Åžafak

"BaÅŸkan Trump emir verirse, Çin’e yönelik nükleer bir saldırı için hazır olurum”...

ABD Pasifik Donanması Komutanı Oramiral Scott Swift geçtiÄŸimiz PerÅŸembe günü Avustralya’da gerçekleÅŸen bir güvenlik konferansında söyledi bu sözleri...

Yaratacağı rahatsızlık sezildiÄŸinden olsa gerek, hemen ardından donanma sözcüsü çıkıp, “bu ‘aşırı teorik’ soruya verilen bir yanıttı” düzeltmesini yaptı. (‘Hypothetically speaking, U.S. Admiral says ready for nuclear strike on China if Trump so ordered’, 27/07, Reuters.)

Nükleer füze değilse de laf ağızdan çıkmış oluyor ve bunun elbette bir anlamı var.. Hem ABD iç politikasında hem Rusya-Çin-Amerika üçgeninde...

Ä°ÅŸin her iki boyutu da bizi ilgilendiriyor.. Åžimdilik “yakın” kısmına bakalım...

Moskova ve Pekin’in birbirlerine yönelik endiÅŸeleri çok. Ama ABD her iki süper gücün üzerine abandığından-aslında kendisinin de en son istediÄŸi-Rusya-Çin yakınlaÅŸmasına mümbit zemin sunuyor. Yoksa, Rusya-Çin iliÅŸkileri üzerine giydirildiÄŸi kadar yekpare kumaÅŸtan deÄŸil.

ABD’nin nihai beklentisi, Kremlin ehlileÅŸtirildiÄŸinde Çin’e karşı ortak edinmek. Hedeften hayli uzaklar ve bugün için yeni geliÅŸmeler olduÄŸunu söyleyebiliriz...

Rusya ve Çin arasındaki askeri iÅŸbirliÄŸi açık biçimde ABD’yi karşısına almış gözüküyor...

ABD-HÄ°NDÄ°STAN-RUSYA-ÇİN BÄ°RBÄ°RÄ°NE YÃœKSELÄ°RSE!

Bu ayın 14-17’sinde ABD, Japonya ve Hindistan deniz kuvvetleri Bengal Körfezi’nde bir tatbikat yaptılar. Her üç ülkede kriz coÄŸrafyası sayılan Hint Okyanusu’nun bu bölgesine güçlü savaÅŸ gemileri ile geldiler. (3 uçak gemisi, 16 savaÅŸ gemisi, 2 denizaltı ve savaÅŸ uçakları.) Tatbikat elbette Çin’e karşıydı.

Buna cevap, dünyayı verev kesen politik fay hattının diÄŸer ucundan geldi; Rusya ve Çin, 21-26 Temmuz günleri Baltık Denizi’nde bir tatbikat yaptı. (10 savaÅŸ gemisi ve savaÅŸ uçakları. Uçak gemileri için hava savunması saÄŸlayan bir özel Çin destroyeri de dahil.)

Ä°ki süper güç de kaslı gemilerle bu tatbikatı yaptılar ama önemlisi; Ã‡in ilk defa Baltık sularında bayrak gösterdi! (‘Chinese military vessels enter Russia’s Baltic for 1st time as joint drills kick off’, 21/07, RT.)

Rus-Çin ortak tatbikatının Amerika’nın stres yapmasına neden olan ilginç bir boyutu daha var; Çift ayaklı olması...

‘Joint Sea 2017’ tatbikatı iki bölümden oluÅŸuyor. Bu Baltık tatbikatını Eylül’de Japon ve Okhotsk Denizi’nde (çoklu stratejik deÄŸeri barındırır!) yapılacak ikinci bir Rusya-Çin donanma tatbikatı izleyecek. Japon Denizi nasıl Çin’in ABD-Japon ittifakına karşı savunma hattı ise Baltık denizi de Rusya’nın NATO’ya karşı savunma hattı.

Çin Deniz Kuvvetleri’nin ilk kez NATO’nun alanı olan Baltık Denizi’nde sahneye çıkması, bunun için dünyanın yarısını dolaÅŸması elbette yüksek sembolizm içeriyor. Pekin böylece Avrupa’ya da vaziyet etmiÅŸ oluyor!

Şüphe yok; Çin ve Rusya, Pasifik ve Baltık Denizlerinde boy vererek ABD tarafından kendilerine gösterilen diÅŸe, diÅŸ gösteriyorlar. 

YENÄ° Ä°NGÄ°LÄ°Z UÇAK GEMÄ°LERÄ° NEREYE GÄ°DÄ°YOR?

Rus-Çin Baltık tatbikatının sorgulanması gereken bir zamanlaması da var; Çin Devlet BaÅŸkanı Xi ve Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin, ABD BaÅŸkanı Trump ile Hamburg’daki G20 zirvesindeki görüşmelerden tatmin olmamışlar mıydı? BaÅŸkan Trump da mutlu deÄŸil miydi?.. 4 Temmuz’da resmi bir ziyaret yaÅŸandı; Çin BaÅŸkanı Xi Jinping Moskova’ya gitti. Aynı sırada Kuzey Kore de balistik füze testi gerçekleÅŸtirdi ve yine gerilim yarattı. 4 Temmuz aynı zamanda ABD’nin ‘Bağımsızlık Günü’ydü! Yani, Temmuz ayı hayli karışık/riskli günler yaÅŸamış... Toparlarsak; Rusya, Avrupa güvenlik mimarisinde yaÅŸananlara karşı Çin’den destek alarak oyuna NATO’nun da dikkatle izleyeceÄŸi yeni bir kart ekliyor. (Bir süredir hızla geniÅŸletilen ve içinde NATO üyesi olmayan ülkelerin de bulunduÄŸu, Ä°ngiltere liderliÄŸindeki ‘Müşterek KeÅŸif Gücü’ de bu manada kendine yer bulabilir. ‘Majestelerinin Yeni Küresel Ordusu’, 24/07, Gerçek Hayat.)

Çin de, tatbikatın ikinci ayağını oluÅŸturan Uzak DoÄŸu’da yine ABD ve ‘müttefiklerine’ karşı, Avrasya, Asya-Pasifik ve Kuzey Kore dengelerine Rus kartını katıyor.

Taze olarak, Ä°ngiltere’nin dün iki uçak gemisini birden Güney Çin Denizi’ne göndereceÄŸini ‘Avustralya’da açıklaması normal deÄŸil ve orantısız. Ä°nsanın, ‘Çin’e karşı mı Çin’in yanına mı’ diyesi geliyor!  

Son iki yıl içinde Rusya ve Çin’in, Karadeniz, Akdeniz, Baltık, Güney Çin Denizleri’nde gerçekleÅŸtirdiÄŸi ortak ve tekil operasyonlar, hatta Katar krizi esnasında Çin’in Ä°ran’la yaptığı tatbikat, (‘Ä°ran ve Çin’den Basra Körfezi’nde ortak tatbikat’, 18/07, AA.) dünya güç dengelerindeki elektriklenmeyi gayet güzel anlatıyor.  

Esasen bu geliÅŸmeler Türk Deniz Kuvvetleri’ne yapılan yatırımı da izah ediyor ve artırılmasını tavsiye ediyor. Biz, bu baskının Amerikan iç politikasında ne anlama geleceÄŸini, Türkiye ve Rusya’nın son aÅŸamaya getirdiÄŸi S-400 alımlarıyla birlikte hangi dalgalanmaları yaratacağını kestirmeliyiz. ABD Genelkurmay BaÅŸkanı’nın “kaygılanırız” ifadesini de unutmadan... Bana sorarsanız, dış politika şüphelerini gidermekte birinci(l) soru olan, “S-400’ler için konjonktür uygun mu” sorusunun yanıtı artık “evet”tir... 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.